Välj en sida

Skötsel och underhåll av handtag med handgrepp i läder: En guide till långvarig elegans

Handtag med handgrepp i skinn och läder är både snygga och eleganta. Trots att dem kräver väldigt lite skötsel och underhåll egentligen så rekommenderar vi att ni ser över dem ungefär var 3-5 år för att den skall få behålla sin skönhet och hållbarhet. Ett handtag med läder benämns ofta som ett läderlindat handtag. Vi på Bäne Beslag har flera kulörer och alternativ när det gäller läderlindade handtag och vi hjälper dig gärna att hitta vad du söker. I detta inlägget delar vi några snabba tips för att ta hand om dina handtag i skinn och läder på bästa sätt.

Rengöring

För att rengöra handtagen kan du använda en mjuk trasa eller en svamp fuktad med vatten och en mild tvållösning. Torka försiktigt av handtagen och se till att inte blöta dem för mycket. Undvik att använda starka kemikalier eller lösningsmedel, eftersom dessa kan skada lädret.

Med en rengöring får du bort eventuella fläckar som uppstår med tiden på, den kan även till viss del återställa solblekt läder. Ljusa skinn mörknar något efter rengöring med Soft Cleaner. Rengör ungefär en gång vart femte år eller något oftare vid mer frekvent bruk av handtaget.

Applicera lite Soft Cleaner på en mjuk svamp och tvätta skinnet med cirkulära rörelser i lindningsriktningen, nedåt. Fläckar kan baddas upp. Skummet med smuts av varierande grad som uppstår torkar du bort med en ren, fuktad Wettex-trasa. Skölj trasan med jämna mellanrum i ljummet vatten, utan sköljning flyttas smutsen bara runt i skinnet. När det läderlindade handtaget är rengjord låter du den torka några timmar, därefter applicerar du en omgång Leather Protection Cream i riklig mängd. Följ anvisningarna för underhåll när du behandlar med Leather Protection Cream. Använd aldrig starka kemikalier eller andra lösningsmedel på läderlindade handtag.

Underhåll

För att underhålla ditt läderlindade handtag räcker det oftast med att du någon gång om året lägger på Leather Protection Cream. Arbeta in krämen med mjuk trasa och lätta cirkulerande rörelser. Låt det sedan torka in under en till två timmar. Därefter polerar du upp lite glans med hjälp av den medföljande duken. Observera att poleringen skall ske lätt, uppifrån och nedåt, aldrig mot överlappningen i skinnet och inte genom att gnida.

Smörjning

Läder kan må bra av regelbunden smörjning för att hålla det mjukt och smidigt. Använd ett läderbalsam eller en läderolja speciellt framtagen för skötsel av läderprodukter. Applicera smörjmedlet på en ren trasa eller svamp och gnid in det i handtaget i en cirkulär rörelse. Låt det sedan absorberas ordentligt innan du använder handtaget igen.

Skydd

För att skydda handtagen från slitage och fläckar kan du använda en läderimpregneringsspray. Spraya ett jämnt lager över handtaget och låt det torka ordentligt innan du använder det. Detta hjälper till att förhindra att vätskor tränger in i lädret och gör det mer motståndskraftigt mot fläckar.

Tips – Undvik direkt solljus

Läder kan blekas av direkt solljus, så se till att undvika att placera handtagen där de utsätts för starkt ljus under långa perioder. Om möjligt, använd gardiner eller persienner för att skydda handtaget från solens strålar.

Om du inte använder handtagen under en längre tid, se till att förvara dem på en sval och torr plats. Undvik att placera dem i fuktiga områden eller nära värmekällor, eftersom detta kan påverka lädrets kvalitet.

Skötsel av handtag i läder

Genom att följa dessa enkla råd och tips kan du förlänga livslängden på dina läderlindade handtag och handtag med handgrepp i skinn. Det hjälper dem behålla sin skönhet och elegans över tid. Kom ihåg att regelbunden skötsel är nyckeln till att bevara deras utseende och funktionalitet. Varmt välkomna att kontakta oss för mer information, vi hjälper dig gärna!

Bäne Beslag