Välj en sida

Material & skötsel

Material & ytbehandling

Drift & skötsel

Vår kompetens till ert förfogande

Nyttigt om material & skötsel

För dig både innan köp & efter köp

Här har vi samlat nyttig information om olika material och hur dessa underhålls över tid. Vi kommer fylla på med mer tips och råd framöver så är det något som du tycker saknas på denna sidan så låt oss gärna veta. I bloggen kan du också hitta lite tips och bra information. Det kan upplevas som svårt att ta ett beslut om material och ytbehandling innan köp så vill du få personlig rådgivning är du välkommen att kontakta oss. Likaså om du vill veta mer om skötsel och rengörning efter ditt köp så guidar vi dig gärna.

Inför materialvalet

Material & ytbehandlingar

Enkel översikt av de populära valen

Som en av Sveriges ledande tillverkare av beslag erbjuder vi flera olika materialval och ytbehandlingar för våra handtag till dörrar. Oavsett om det är ett draghandtag eller tryckhandtag så kan valet av material och ytbehandling påverka hur estetiskt tilltalande och bekvämt handtaget är att använda. Nedan beskriver vi de vanligaste materialen och ytbehandlingarna för handtag. Vid frågor eller behov av ytterligare vägledning är vi aldrig längre bort än ett samtal eller meddelande.

info@banebeslag.se
0322 - 62 22 57
Material & ytbehandlingar
L

Rostfritt

Rostfritt har mycket god slitstyrka och håller över tiden. Vanligtvis används stålklass A2, 304, finns flera beteckningar. Klarar de flesta miljöer mycket bra. Vid användning i extra krävande miljöer ex badhus, anslutning till saltvatten mm rekommenderar vi syrafast stål. Klass A4, 316 finns flera beteckningar.

Rostfritt stål polerar vi högblank eller matt. Går även mycket bra att pulvermåla i de flesta RAL, NCS färger.

L

Mässing

Mässing är en legering mellan koppar och zink. Mässingen oxiderar ganska snabbt varpå ytan skiftar i utseende. Mörknar. Vanligtvis poleras mässingen blank eller matt utan lack. För att förhindra/dra ut på oxidering kan man lägga en pulverklarlack. Obs – Slitstyrkan på lacken är begränsad.
L

Trä

Finns i flera olika träslag, vanligaste är europeisk ek i våra handtag.
Ytbehandlingar:

  • Lack: Görs av en 2 komponents härdplastlack som har mycket god slitstyrka. Inomhus samt utomhus i väderskyddad miljö.
  • Olja: Görs i flera lager med mellanslipning.
    Träolja Hagmans V premium. Inom & utomhusmiljö.
  • Bets: Görs efter önskad färg, vanligtvis med en hårdvaxolja. Inom & utomhusmiljö.
L

Kromade mässingsdelar

Krom/Nickel har god slitstyrka och lämpar sig därför i dörrar med
hög öppningsfrekvens. Fungerar bra inom & utomhus. Krom/Nickel är dock allergent och kan orsaka besvär för personer med nickelallergi.
L

Aluminium

Lätt och ganska starkt material. Klarar de flesta miljöer. Kontaktallergi mot aluminium är ovanligt. Matt yta.

L

Plast

Plast finns i en del av våra handtag. Mycket slitstarkt. Har en blank yta. Klarar de flesta miljöer.

L

Pulverlack/färg

Läggs vanligtvis på rostfritt för bästa resultat. Mycket slitstarkt. Klarar de flesta miljöer. Finns i de flesta RAL, NCS färger.
L

Skinn & läder

En naturprodukt från Tärnsjö skinn. Finns i flera färger. Kan lindas på de flesta handtag. Mycket slitstarkt. Tål de flesta miljöer. Kan kräva visst underhåll. Allt efter användning får lädret patina vilket ger ett genuint utseende.

Vårda dina handtag

Drift & skötsel

För vackra & starka handtag över tid

Här har vi samlat några tips på hur du kan vårda och sköta om dina handtag för att hålla dem i bästa skick. Genom att följa dessa enkla råd kan du förlänga deras livslängd samtidigt som du bevarar deras stil och funktionalitet. Funderar du över något eller önskar ytterligare råd så är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi gärna till.

info@banebeslag.se
0322 - 62 22 57
Material & ytbehandlingar
L

Rostfritt stål

Lättare smuts avlägsnas med tvållösning och ljummet vatten. Repor mm behöver slipa och poleras bort. Bör göras av en fackman.
L

Mässing

Lättare smuts avlägsnas med tvållösning och ljummet vatten. Repor mm behöver slipa och poleras bort. Bör göras av en fackman. Mässing oxiderar och blir naturligt mörk med tiden.
L

Trä

Lättare smuts avlägsnas med tvållösning och ljummet vatten. Repor och ”svårare” smuts åtgärdas genom slipning med finkornigt sandpapper och behandlas därefter med olja eller klarlack. Betsade ytor finslipas, bättras och påföres sedan klarlack. Oljade träytor utomhus bör minst tre gånger per år inoljas för bästa beständighet. Tillse alltid att oljade ytor är “mättade”.

L

Skinn & läder

Underhåll

För att underhålla ditt läderlindade handtag räcker det oftast med att du någon gång om året lägger på Leather Protection Cream. Arbeta in krämen med mjuk trasa och lätta cirkulerande rörelser. Låt det sedan torka in under en till två timmar. Därefter polerar du upp lite glans med hjälp av den medföljande duken. Observera att poleringen skall ske lätt, uppifrån och nedåt, aldrig mot överlappningen i skinnet och inte genom att gnida.

Rengöring

Med en rengöring får du bort eventuella fläckar som uppstår med tiden på, den kan även till viss del återställa solblekt läder. Ljusa skinn mörknar något efter rengöring med Soft Cleaner. Rengör ungefär en gång vart femte år eller något oftare vid mer frekvent bruk av handtaget.

Applicera lite Soft Cleaner på en mjuk svamp och tvätta skinnet med cirkulära rörelser i lindningsriktningen, nedåt. Fläckar kan baddas upp. Skummet med smuts av varierande grad som uppstår torkar du bort med en ren, fuktad Wettex-trasa. Skölj trasan med jämna mellanrum i ljummet vatten, utan sköljning flyttas smutsen bara runt i skinnet. När det läderlindade handtaget är rengjord låter du den torka några timmar, därefter applicerar du en omgång Leather Protection Cream i riklig mängd. Följ anvisningarna för underhåll när du behandlar med Leather Protection Cream. Använd aldrig starka kemikalier eller andra lösningsmedel på läderlindade handtag.

Leather Protection Cream & Soft Cleaner finns att köpa genom länken nedan:
https://www.ptv.se/mobelvardsmaterial/skinnvards-set

Bäne Beslag AB

Ålyckevägen 5
447 95 Vårgårda

Handtag & beslag