Välj en sida

Vårgårda – En pärla i Västra Götaland

Vårgårda är en liten och härlig stad belägen i Västra Götaland,  Sverige. En plats som erbjuder en perfekt blandning av historia, natursköna omgivningar och en välkomnande atmosfär. Här ligger vår fabrik sedan företagets grundade och vi tänkte det hade varit kul att sammanfatta lite om trakten. I detta blogginlägg tar vi oss därav en närmare titt på vad som gör Vårgårda unikt och väl värd att besöka.

Historia och kultur

Vårgårda har en fascinerande historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Stadens namn härstammar från ordet “vår” och “gård”, vilket syftar till de bördiga markerna och jordbruksområdena som omger staden. Genom århundradena har Vårgårda spelat en viktig roll som handelsplats och mötesplats för människor från hela Sverige.

Idag finns det fortfarande spår av stadens historiska arv att upptäcka. Gamla byggnader och monument berättar historier om Vårgårdas förflutna. Ett besök på Vårgårda museum kan vi varmt rekommendera då det ger en bra inblick i stadens historia och vår kulturella utveckling.

Natursköna omgivningar

Vårgårda är omgiven av vacker natur och erbjuder fantastiska möjligheter till friluftsliv. Stadens närhet till skogar, sjöar och vattendrag gör det till en perfekt destination för naturälskare och äventyrare. Som tips skulle vi rekommendera en promenad längs någon av stadens vandringsleder eller en cyeltur i det omgivande landskapet. Under sommarmånaderna kan du även njuta av och båtliv i någon av de närliggande sjöarna.

En av Vårgårdas kända naturområden är Göta kanal, som sträcker sig genom staden. Här kan du ta del av kanalens historiska betydelse och njuta av den vackra omgivningen. Kanske ta en fika vid kanalen och se på båtarna som åker förbi.

Aktiviteter och evenemang

I Vårgårda finns det alltid något att göra, okej – inte alltid kanske men det beror ju på vem man frågar. Staden erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och evenemang för alla åldrar och intressen. Under sommarmånaderna arrangeras olika festivaler och marknader där vi kan samlas för att fira och ha roligt tillsammans.

För de sportintresserade finns det möjlighet att delta i eller titta på evenemang som cykeltävlingar och löplopp. Vårgårda är också känt för sin årliga “Vårgårdaspelen”, en idrottstävling som lockar deltagare från hela regionen. Är du intresserad av sport och idrott så är ett besök då verkligen att rekommendera.

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck har Vårgårda en hel del att erbjuda. Staden har ett litet urval av restauranger, caféer och pubar där du kan njuta av både lokala och nationella rätter. För den som är intresserad av lokalt producerade produkter och råvaror finns det möjlighet att besöka marknaden eller köpa produkter direkt från gårdarna i området.

Vi på Bäne Beslag har vårt säte här i Vårgårda

År 1994 grundades Bäne Beslag i dess nuvarande form men vårt företags historia sträcker sig tilbaka till 1950-talet. Redan sedan starten har vi utgått från Vårgårda där vi har både tillverkning och kontor. Härifrån levererar vi handtag och beslag till kunder över hela Sverige och Norden.

Oavsett om du är intresserad av att utforska stadens kulturhistoriska platser, ge dig ut på äventyr i naturen eller bara koppla av på en trevlig restaurang, så kommer Vårgårda att överraska och förtrolla dig med sin unika charm. Ta chansen att upptäcka denna gömda pärla i hjärtat av Västra Götaland och passa på att besöka oss på Bäne Beslag samtidigt.

För mer information om evenemang, aktiviteter osv besök kommunens hemsida: https://www.vargarda.se

Vårgårda
Bäne Beslag i Vårgårda
Fabriken i Vårgårda
Vårgårda naturupplevelser